A falu és környéke a fennmaradt adatok szerint az Árpád-korban királyi vadászterület volt. Nevét 13321237 között említették először egy oklevélben.

15. században a Szigetvári vár birtokai között sorolták fel. Vásárosbéc a török időkben sem néptelenedett el, de lakossága nagyon megfogyatkozott. A 18. század végétől német családok is érkeztek ide, azonban a második világháború után a német lakosság nagy részét kitelepítették a faluból. A településnek több birtokosa is volt: többek között a Rupoli, Athini, Balogh, Pajty és BatthyányBiedermann, Mautner, Veisz és Sövény családok neve szerepelt a falu birtokosai között.

Vásárosbéc a 20. század elején Somogy vármegye Szigetvári járásához tartozott. Az 1910-es népszámláláskor 1065 lakosa volt, melyből 911 magyar, 143 német volt. Ebből 627 római katolikus, 422 református, 12 izraelita volt. Az 1950-es megyerendezéssel a korábban Somogy megyéhez tartozó települést a Szigetvári járás részeként Baranyához csatolták. A 2001-es népszámláláskor 236, 2008 január elsejei adatok szerint pedig 186 lakosa volt.

Vásárosbéc egy festői kis zsáktelepülés a Zselicben. Lélekszáma 186 fő, de ez nem volt mindig így. Az 50-es években a településen élők száma 1000 fő feletti volt, a havi vásárok idején akár meg is duplázódott ez a szám. Ezt az elraktározódott erőt, közös szellemiséget még mindig őrzi a falu, ezért bátrabban kezdeményez, indít közösségi programokat a térségben.

A település felújított Kultúrháza sok közösségi és térségi programnak ad otthont, itt működik a Csorba Győző Könyvtár által fenntartott Vásárosbéci Könyvtári Információs és Szolgáltató Hely is.

Az NMI Művelődési Intézet NKft. által indított Leleményes Hőseink felhíváson Baranya megyében egyedüliként nyert az ifjúsági csapatunk. Megalakult a Hangadók Ifjúsági Klub és megint csak a megyében egyedüliként – csatlakozva a veszprémi kezdeményezéshez – elindítottuk az Ifjúsági Értékőr Programunkat, mely a település értékeit hivatott felkutatni, megőrizni az utókor számára.

Vásárosbéc Szeretlek facebook csoportunkban közzétett régi fotókhoz, történetekhez egyre több elszármazott szólt és tett hozzá, ezért a virtuális és valós közösség igényeire reagálva, megrendeztük – a Cselekvő Közösségek Program által szervezett Közösségek Hete keretében-, a megye legnagyobb programját- az Elszármazottak Találkozóját. Felavatásra került az itt élő világhírű ötvösművész. Haynal Rudy alkotása is a Mindenkori Vásárosbéci Idősek Emlékhelye is.

Somogyviszló, Somogyapáti, Dióspuszta és Vásárosbéc 2017 márciusában elindította a Zselici Tündérkert Programját, melynek keretében őshonos zselici gyümölcsfákról oltunk, szemzünk, hogy megőrizhessük a következő generációnak természeti örökségünket is. 2017 decemberig az Alapítvány területén átadásra kerül Vásárosbéc Tündérkertje, melyet a település látogathat és ingyenesen hozzájuthatnak a helyi lakosok az oltványokhoz.

Hetedik éve rendezzük meg a nyári egy hetes ingyenes napközis tábort a helyi gyerekeknek, a támogatások függvényében bentlakással illetve bejárással.

A tábori feladatok ellátásában sok önkéntes és diákmunkás is segít. 2015-ben indítottuk a „Diákmunka Másképp” Programot, melynek keretében a dolgozó fiatalok falut szépítettek és játszóházat vezettek kicsiknek, nagyoknak.

Negyedik éve rendezzük meg a – a béciek a béciekért -, Vásárosbéci Nagykarácsony Programot, ahol a Kék Nefelejcs Nyugdíjas Klub, alkalmi kórusunk ,  a helyi gyerekek, felnőttek és a Vásárosbéci Színjátszó Kör ad elő. Az Alapítvány három éven át szervezte az MMA által támogatott Hagyományaink Őrzői: A Népmesék kurzusát, melynek eredményeként megalakult a Vásárosbéci Színjátszó Kör. Sok településen, városban adtuk már elő az általunk feldolgozott népmeséket. Jelenleg az NMI Művelődési Intézet NKft. Pajtaszínház felhívásán Baranya megyét fogjuk képviseltük a Budapesti Nemzeti Színházban 2018 január 28-án. Természetesen egy magunk által alkotott, Vásárosbéc értékeit képviselő darabbal készültünk, Mesél a béczi erdő címmel. A térségből 120 néző kísért el minket.

Az adventi időszakban -az itt élő amerikai festőnő Haynal Valery alkotását dícsérő – Szabadtéri Betlehemkitelepítése után, elindul útjára a kis, kivilágítható Vándor-Betlehem is.  Ablakról ablakra jár, sorsolással derülnek ki a befogadó családok, így alkalom nyílik a tippelésre a Vásárosbéc Szeretlek facebook oldalon.

A Szigetvári Kultúr és Zöld Zóna Egyesület támogatásával már nagyon sok program megvalósult Vásárosbécen           ( mélyszegénység, gyerekesély program), jelenleg az Alapítványunk, az Egyesület anyag-eszköz támogatásával működtet Kézműves Klubot, Természetismereti szakkört, és Ifjúsági Klubot, tart akciónapokat.

Több: Virágóra Alapítvány, www.vasarosbecszeretlek.hu , Vásárosbéc Szeretlek facebook oldal