Somogyhárságy (németül: Harschad, horvátul Rašađ) község Baranya megyében, a Szigetvári járásban. A település kb. 20 km-re van Szigetvártól, a várostól északra, a 67-es úttól nyugatra található.

Története
Somogyhárságy, Nagy-Hárságy a Győr nemzetség ősi birtoka volt. Nevét az oklevelek 1346-ban a Győr nemzetségbeliek osztozkodásakor említette először . Ekkor Hárságy Szerdahelyi Dersfi Péternek jutott.
1489-ben már két ilyen nevű helység volt e tájon: Flsewhassagh és Alsowhassagh néven, mindkettő Szerdahelyi Dersfi Istváné volt.
1598-1599-ben Székely Mihály, 1626-ban Imrefy Farkas volt a földesura.

A falu a 16. században pusztává lett. A 18. század körül először németek, majd magyarok telepedtek itt le, s a település hamarosan a környék legjelentősebb lélekszámú településévé vált.
Egy 1703 előtti összeíráskor Festetics Pál birtokában volt.
1733-ban még puszta és ekkor a Festetics családé volt.
A 20. század elején pedig gróf Bolza Pál nejének örökösei voltak itt a nagyobb birtokosok.
A falu jelentősebb birtokosai a Festetics, Zichy, Bolza, Székely és Imrefy családok voltak.
Az 1950-es megyerendezéssel a korábban Somogy megyéhez tartozó települést a Szigetvári járás részeként Baranyához csatolt
A falu határában fekvő Keresztúr-dűlőn feküdt a hagyomány szerint egykor Keresztúr falu is. Templomának alapfalai a 20. század elején még látszottak.
A faluhoz tartozik: Bethlehem puszta és Kishárságy telep is. Utóbbi a középkorban falu volt. 1346-ban a Győr nemzetségbeli Dersfiak birtoka volt. 1489-ben Szerdahelyi Istváné volt, 1660-ban pedig Imrefy Farkasné birtokai között sorolták fel. Később a gróf Festetics család birtoka, majd gróf Bolza Pálné örököseié lett.

A település látnivalói

Festetics Mauzóleum

Zichy kastély

Kapoli Antal sírja

Kilátó

Kapoli Antal szobra

Rk. templom

Parasztolimpia présház

Fa harangláb

Hendzsel István faragása

Működő civil szervezetek

Őszirózsa Nyugdíjas Egyesület, Somogyhárságy Fejlődéséért Egyesület
Polgárőr Egyesület, Kishárságyi Sportegyesület

A település rendezvényei

Idősek Napja

Parasztolimpia

Nyugdíjas találkozó